Auric Dressage

Tervetuloa Itä-Friisiaan

Auric sijaitsee itäfriisinhevosen synnyinseudulla, Itä-Friisian rannikkoalueella luoteis-Ala-Saksin osavaltiossa Saksassa, tarkemmin ottaen noin 42 000 asukkaan Aurichin kaupungissa. Aurichista on matkaa lähimmälle lentokentälle Emdeniin 29 minuuttia (27 km) ja Oldenburgiin on puolestaan tunnin ajomatka (77 km). Kaupungin keskustasta löytyy kauniita vanhoja saksalaistyylisiä puutaloja ja isolla mukulakivisellä keskustorilla järjestetään vuosittain suuret ja näyttävät joulumarkkinat. Siittola sijaitsee 25 minuutin ajomatkan päässä keskustasta idyllisessä maalaismaisemassa. Tilalle on helppo löytää, sillä suuri, vanha punatiilinen tuulimylly toimii erinomaisena maamerkkinä valtatieltä tultaessa. Myllyn luota käännytään pienemmälle, asfaltoidulle tielle, josta kymmenen minuutin ajomatkan jälkeen käännytään vasemmalle vanhojen tammien reunustamalle, valaistulle soratielle. Soratieltä jatketaan matkaa vielä noin viitisen minuuttia, jonka jälkeen oikealle avautuu suurten ja kauniiden vaahteroiden reunustama valaistu soratie, joka johdattaa tulijan viimein tallipihalle.

Tummanruskeilla aidoilla rajattu ratsastuskenttä sijaitsee parkkialueesta vasemmalla. Valaistu kenttä on tarkoitettu pääasiallisesti koulu-ja estetreenien pitämiseen, mutta se toimii tallin tapahtumissa myös lämmittelyalueena. Kentän välittömässä yhteydessä sijaitsee vaseliinihiekkapohjainen, pyörökattoinen, lämmitetty sekä valaistu suuri kilpailuareena, jonka 800 henkeä vetävä katsomo takaa hyvän näkyvyyden kentälle jokaisesta suunnasta. Areenan vasemmanpuoleisella pidemmällä sivulla on erillinen median edustajille varattu alue sekä ylhäällä katoitettu VIP-parvi kunniavieraita varten. Oikealla puolella, heti katsomon yläpuolella on puolestaan koko seinän pituiset suuret lasiset ikkunat, jotka ovat yhteydessä tallin päärakennuksen tilavaan ja tunnelmalliseen kahvioon. Kahviosta pääsee siis mukavasti seuraamaan kilpailuja ja herkuttelemaan samalla kahvilan itsetehdyillä suolaisilla ja makeilla purtavilla.

© Van Uytert

© Flickr.com / Franz Venhaus (CC BY-ND 2.0)

© Flickr.com / Franz Venhaus (CC BY-ND 2.0)

Suuri päärakennus sijaitsee vastapäätä parkkialuetta. Heti ovesta sisään tultaessa avautuu tilava aula, jonka vastapäätä olevassa seinässä on suuri kokovartalopeili sekä tilavat naulakot. Aulasta vasemmalle avautuu tallin oma kahvio ja lounasravintola Cafe Abel, jota pyörittää paikallinen pariskunta, leipuri Olaf Abel sekä kokki Liselotte Abel. Tunnelmallisesti valaistussa, aavistuksen hämyisessä kahvilassa on tilaa 80 kulinaristille, jossa myös tallin henkilökunta ruokailee. Rakennuksen pääaulan oikealla puolella, erillisellä henkilökortilla avautuva ovi puolestaan johtaa toimistosiipeen, joka on sisustukseltaan mustavalkea ja skandinaavisen minimalistinen. Toimistosta löytyy yhteensä 15 työhuonetta, jossa työskentelevät tallin omistajapariskunta, edustajat, sihteeri, jalostustiimi sekä valmentajat. Työhuoneiden lisäksi siivestä löytyy 30-paikkainen kokous- ja neuvottelutila, pukuhuoneet, sosiaalitilat sekä pieni kahvihuone.

Modernit ja valoisat tallirakennukset sijaitsevat tallialueen oikealla laidalla. Tammatallissa on tilaa yhteensä kymmenelle siitos- ja kilpakäytössä olevalle tammalle sekä viidelle, jo vieroitetulle nuorelle tammalle. Tallissa on oma varuste- ja ruokintahuone ja kaksi pesupaikkaa sekä henkilökunnalle omat sosiaali- ja suihkutilat, pukuhuoneet sekä ruokahuone. Tammatallin välittömässä yhteydessä sijaitsee varsovien tammojen ja vastasyntyneiden varsojen oma viisipaikkainen siipi. Rakennukseen pääsee sekä ulkokautta että tammatallin puolelta ja ennen sisääntuloa on kuljettava desinfiointihuoneen läpi. Siipeen on pääsy vain tallin omalla henkilökunnalla sekä eläinlääkärillä, ulkopuolisten pääsyä on rajoitettu tautitartuntojen minimoimiseksi. Oritalli sijaitsee hieman erillään tammatallista. Oritallissa majoittuvat nuoret, jo vieroitetut nuorukaiset sekä kisa- ja siitoskäytössä olevat herrasmiehet. Karsinapaikkoja on yhteensä kymmenen joiden lisäksi löytyy myös kaksi pesupaikkaa, ruokinta- ja varustehuone sekä henkilökunnalle omat sosiaali- ja suihkutilat, pukuhuoneet sekä ruokahuone.

Hevosten koulutus

Jokaisen varsan koulutus toteutetaan yksilöllisesti valmiustason mukaan ja kaikille koulutettaville luodaan henkilökohtainen koulutussuunnitelma. Varsat vieroitetaan puolivuotiaina ja vieroitus tapahtuu pehmeästi asteittain. Yksivuotiaamme viettävät vielä suurilta osin vapaata elämää laitumella ikätovereidensa kanssa. Varsat totutetaan yksivuotiaina suitsiin ja talutusharjoitukset toteutetaan vanhemman hevosen seurassa. Kaksivuotiaina varsat opetetaan ajolle, mikä nopeuttaa ja helpottaa myöhemmin ratsastamisen aloitusta. Lisäksi niitä juoksutetaan muutamia kertoja viikossa ja irtohypytetään viikoittain, jolloin saadaan nuorille mukavaa vaihtelua ja liikuntaa. Varsat opetetaan ratsastajaan pienissä pätkissä kaksivuotissyksynä ja työstämistä jatketaan ja tasoa nostetaan kolmeen ikävuoteen asti. Nelivuotiaamme treenavat jo kokopäiväisesti ja alkavat valmentautua tulevaan kilpauraan kunto- ja kestävyysharjoitteiden kautta. Viisivuotiaina hevosemme ovat valmiita kisakentille, jolloin niille luodaan kilpakautta varten tavoitteellinen valmennusohjelma, jossa huolehditaan myös riittävästä palautumisesta ja ravinnosta. Seuraamme valmennuksen ja kilpailukauden aikana tiiviisti lihas- ja tulehdusarvoja optimoidaksemme jokaiselle valmennettavalle yksilöllisen ohjelman, ruokinnan ja palautumisen. Jotta hevosten motivaatio säilyisi hyvänä läpi kauden, hevosten viikko-ohjelma sisältää sileiden koulutreenien lisäksi myös intervalliharjoittelua monipuolisilla maastopoluilla, esteratsastusta sekä maastatyöskentelyä sopivassa suhteessa. Luonnollisesti pidämme huolen myös riittävistä lepoajoista ja vapaapäivistä.

Palautumiskausi kestää kaksi kuukautta ja on pääsääntöisesti laidunloma kevyellä, mieltä virkistävällä liikutuksella. Samassa yhteydessä tarkistetaan myös kilpailukaudella syntyneet mahdolliset vammat ja vauriot. Tämän jälkeen hevoset siirtyvät peruskuntokaudelle, jossa luodaan pohjaa kaikelle myöhemmin tapahtuvalle valmennukselle. Nuorilla hevosilla peruskuntokausi on hieman pidempi kuin jo valmiilla kisaratsuilla, jolloin kausi on ennemminkin palauttava ja uuteen kisakauteen valmistava. Peruskuntokaudella petrataan maksimaalisen hapenottokyvyn kehittymistä ja luuston, nivelten sekä jänteiden kestävyyttä. Kilpailuun valmistautuvalla kaudella keskitymme kehittämään hevosten valmiutta oman taitotasonsa liikkeisiin ja hevosemme osallistuvat kaudella myös harjoituskisoihin. Kilpailukausi avataan viimein alkukesästä, jolloin hevosemme kiertävät aktiivisesti kisoissa koko kauden ajan. Kilpailukauden aikana keskitymme saavutetun kunnon ylläpitämiseen ja hevosten mielen pitämiseen virkeänä.

Hevosemme ikääntyvät yhden vuoden aina joka kuun ensimmäisenä päivänä 8-vuotiaiksi asti, josta eteenpäin ne ikääntyvät satunnaisesti yksilöllisistä tavoitteista riippuen. Varsat vieroitetaan siis kahden IRL-viikon jälkeen syntymästä.