Auric Dressage

Mistä kaikki alkoi

Itäfriisinhevosen valikoituminen kasvatusroduksi oli erinäisten sattumusten summa. Puoliveriset ovat olleet aina suurin intohimoni, mutta yleisimmät kantakirjat eivät inspiroineet itseäni tarpeeksi, koska hevoset tuntuivat kaikki tuskastuttavan samanlaisilta. Tämä toi myös haastetta, kun Auricia loppuvuodesta 2017 perustettiin: miten erottua muiden puoliverikasvattajien joukosta? Harvinaiset rodut ovat aina jokseenkin kiehtoneet ja koin siinä lopulta olevan Auricin valttikortti: erottuisimme kasvattamalla jotain sellaista, mitä virtuaalimaailmassa ei vielä ollut. Lähdin kirjaimellisesti selaamaan Virtuaalisen ratsastajainliiton hevosrekisteriä ja rotustatistiikkatietoja eri puoliverikantakirjoista. Itäfriisinhevosen kohdalla tulokset sekä kasvattajahaun että hevosrekisterin osalta näyttivät nollaa, eikä googlaus rekisteröimättömistäkään hevosista tuottanut osumia. Löytyi hiomaton timantti, josta kukaan muu harrastaja ei ollut vielä ottanut koppia. Oli houkuttavaa (ja koukuttavaa) päästä käsiksi johonkin niin uniikkiin ja koskemattomaan, ja samalla saada ihanteellinen mahdollisuus päästä vaikuttamaan koko rotukannan laatuun jo heti jalostuksen ja kasvatustyön alkutaipaleella.

Rodun harvinaisuus tarkoitti myös sirpaleista ja vajavaista rotutietoutta ja etenkin suomenkielistä materiaalia oli saatavilla alkuaikoina todella vähän. Auricin toiminta starttasi sangen huterien tietojen pohjalta ja tein itsekin aluksi rodusta vääriä tulkintoja rinnastamalla sen täysin muihin saksalaisiin ratsuhevosiin sekä rakenteeltaan että kapasiteetiltaan. Kun vuoden 2018 kesällä ymmärsin, että Auricin silloinen rotukanta ja jo syntyneet kasvatit olivat aivan liian kyvykkäitä ja hevoset rakenteeltaan vääränlaisia, mietin pitkään, mikä olisi tallin kohtalo: jättää homma sikseen vai aloittaa aivan kokonaan puhtaalta pöydältä. Itäfriisinhevonen rotuna oli kuitenkin imaissut itseni mukaan niin vahvasti, että päätin antaa tallille vielä toisen mahdollisuuden. Auric meni täysremonttiin ja totaalisen jäihin alkusyksystä 2018, ja imagouudistusta kesti lopulta pitkät 11 kuukautta. Sinä aikana käänsin kivet ja kannot ympäri etsiessäni ja kääntäessäni vieraskielistä rotutietoutta ja mitä enemmän tietoa sisäistin, sitä enemmän rakastuin rotuun sekä sen jalostuksessa sallituihin, paikoin reaalistikin jopa ultraharvinaisiin raskaisiin puoliverisiin. Viimein heinäkuussa 2019 talli avasi virallisesti jälleen ovensa, täysin uudistettuna sekä sivuja että hevoskantaa myöten, olipa oheen rakentunut myös sivutoimipiste tukemaan itäfriisinhevosjalostusta. Syntyi palo innostaa myös muita harrastajia rodun pariin ja tänä päivänä yksi kasvatustavoitteistamme onkin saattaa rotu laajempaan tietoisuuteen muiden tunnetumpien puoliverirotujen ohelle.


Kasvatit vuosien varrelta

Tutustu syntyviin ja jo syntyneisiin kasvatteihin sekä ori- ja tammakohtaiseen Hall of Fameen.

Selaa kasvattilistaa

Tammaperheet

Sukella tutkimaan rotukannan sukujuuria ja jalostuksen tärkeintä elementtiä - kantatammoja.

Tutustu tammaperheisiin

Rodulle suunnattuja tapahtumia

Tule mukaan verkostoitumaan ja nauttimaan itäfriisinhevosille suunnatuista erinäisistä tapahtumista.

Selaa tapahtumia

Perinteitä kunnioittaen ja vaalien

Auricin tavoitteena on kasvattaa terveitä, rodunomaisen lempeitä ja monilahjakkaita itäfriisinhevosia. Pyrimme ruumiinrakenteeltaan Karossier-tyyppiseen vahvaan, raskasrakenteiseen ja näyttävään hevoseen, jolla on kyvykkyyttä yltää kouluratsastuksessa aina vaativiin luokkiin asti. Vaikka hevosemme kilpailevatkin ensisijaisesti kouluratsastuksessa, haluamme perinteitä kunnioittaen kouluttaa niistä myös valjakkoajoon sopivia - kulkevathan lajit osittain käsi kädessä ja opetetaanhan reaalimaailmassakin monia entisiä kouluhevosia valjakkoajoon hyvien liikkeidensä ansioista. Mikäli hevonen on kerännyt vaadittavat sijoitukset täyteen kouluradoilta jo hyvinkin nuorena, sillä on erinomaiset mahdollisuudet (ja suuri todennäköisyys) jatkaa kilpauraa vielä valjakkoajon puolella - toki yksilölliset valmiudet loppukädessä ratkaisevat. Käytämme jalostuksessa itäfriisinhevosten lisäksi myös paljon muita, jalostukseen hyväksyttyjä rotuja: sleesianhevosta, groningeninhevosta, saksin-thüringenin raskasta puoliveristä, tanskalaista oldenburgia, gelderlandinhevosta sekä Dutch Harness Horsea. Monipuolinen rotukirjo takaa sukulinjoihin vaihtuvuutta ja vahvistaa syntyvien jälkeläisten laaja-alaista osaamista useissa eri lajeissa. Jalostuskäyttöisiltä hevosilta edellytämme erityisesti rodunomaista rauhallista temperamenttia ja sosiaalista luonnetta ja koska tämä ominaisuus on hyvin tärkeä osa jalostusta, poikkeavaluonteiset, tuliset ja agressiiviset hevoset eivät pääse jatkamaan sukua. Lisäksi pyrimme luonnollisestikin välttämään sukusiitosta ja valitsemme aina vanhempainehdokkaat huolellisesti harkiten. Ensimmäiset varsat teetetään tammoilla jo ennen kilpauran alkua, koska pitkä kilpaura surkastuttaa kohtua sekä munasarjoja ja heikentää näin tulevaisuuden varsomisia. Nämä esikoisvarsat jäävät yleensä meille itselle kilpailukäyttöön ja jälkeläisnäytöiksi laatuarvosteluja varten, jolloin meidän ei tarvitse edellyttää tallin ulkopuolelle myöhemmin myytäviltä kasvateilta enää aktiivista kilpailunäyttöä. Auricin kasvatit voit tunnistaa maailmalla v.d. Auric -takaliitteestä.

Periyttäminen tuo lisää realismia jalostustyöhön

Jokainen syntyvä varsa on yksilö, joka on perinyt vanhemmiltaan tietyn verran piirteitä ja ominaisuuksia oman elämänsä perustaksi. Kaikkien sekä Auricin pääsiittolan että sivutoimipisteen hevosten sivuilta löytyy pieni lista vahvuuksista, joita ne mitä todennäköisimmin periyttävät omille jälkeläisilleen. Nämä piirteet auttavat myös vanhempainehdokkaiden valinnassa, kun haetaan tietynlaista hevosta tietynlaiseen käyttöön ja näyttöön. Kasvatit nimetään itäfriisinhevosen nimeämissääntöjen mukaisesti, jolloin orivarsat nimetään isän, tammavarsat emän alkukirjaimen mukaan. Varsan sukupuoli arvotaan numeroiden 1-10 väliltä: pariton luku on ori ja parillinen tamma, ellei tulevasta yhdistelmästä haluta erityisesti tietyn sukupuolen edustajaa. Väri periytyy isän ja emän värityksen mukaan ja säkäkorkeus arvotaan isän ja emän säkäkorkeuksien välistä.

Räätälöi itsellesi oma harvinainen herkku

Tunnearvoltaan suuri hevonen on usein sellainen, johon on saanut jotenkin itse vaikuttaa. Kun hevonen on räätälöity omia tarpeita varten, siitä kantaa vastuuta aivan eri tavalla - onhan hevonen erityinen ja rakas. Me Auricissa haluamme antaa mahdollisuuden vaikuttaa varsan ominaisuuksiin jo alkuvaiheessa, jotta hevonen vastaisi mahdollisimman hyvin ostajan tarpeita ja pääsisi pitkäikäiseen kotiin ja aktiiviseen käyttöön, olipa kyse tavoitteellisesta kilpailemisesta tai hyvän mielen leppoisasta harrasteratsusta. Sekä pääsiittolan että sivutoimipisteen hevoset ovat lähtökohtaisesti kaikki tarjolla jalostukseen ja liisinkiin ulkopuolisille itäfriisinhevosille. Mikäli oma orimme tai tammamme on kantakirjattu, on se lisäksi tarjolla jalostuskäyttöön myös muun rodun edustajille. Tilausvarsa-asioissa voi lähestyä joko sähköpostitse, Keskustassa yksityisviestillä tai jättää hypytys-/liisauspyynnön orin/tamman omilta sivuilta löytyvän lomaakkeen kautta. Ulkopuolisille hevosille ei ole erityisiä vaatimuksia, mutta tilausvarsaa teettävä sitoutuu noudattamaan alla eriteltyjä tallin yleisiä myyntiehtoja.

Yleiset myyntiehdot

 • Hevosen rekisteröiminen on toivottavaa, muttei pakollista
 • Sivut ilmoitetaan kahden viikon sisällä varsan syntymästä
 • Orivarsaa ei saa ruunata ilman painavaa syytä
 • Sitoudut tarjoamaan hevoselle pitkäikäisen ja rakastavan kodin
  • Jalostuskäyttö on erittäin toivottavaa
 • Kasvatista luopuessasi otathan yhteyttä ensin meihin
 • Hevonen saa kuoltuaan muistosivut

Ohjeet hevosen rekisteröintiin

 • Kasvattajaliitte: v.d. Auric
 • Syntymämaa: Saksa (DE)
 • Kasvattaja: AURI5169